Списък за новороденото

Какво е необходимо на едно бебе – мама! Всичко останало е въпрос на избор, стечение на обстоятелствата и възможности на семейството.

В повечето болници има списък с необходимото за след раждането, така че няма да се спираме подробно на този списък.  Той ще е обект на друга публикация.

Тук ще направим популярния списък и неговите алтернативи.

Креватче /дървено за постоянно спане и сгъваемо за път/ – едно общо е достатъчно, ако не пътувате може да използвате сгъваемото за друго помещение. А и трябва да помислите какво ще правите с дървеното креватче след 2 години, добра инвестиция е за 2,3 деца. Може някой ваш познат да има излишно.

Матрак за креватче – зависи от креватчето, някои сгъваеми имат собствени матрачета.

Количка – помислете какво точно ви трябва, ще направим отделна публикация за тях, множество възможности.

Ваничка – може и със стойка, а може да използвате най-обикновен леген. Някои бебета не харесват ваничките и се къпят под душа.

Столче за кола (0-13 кг.) – ако имате кола, някои колички са в комплект с кошница-столче за кола.

Бебефон – зависи колко помещения имате, не ви трябва за двустаен апартамент.

Шишета – 1 бр, – за вода, ако е необходимо за мляко трябва да се прецени кой тип биберон ще допадне на бебето.

Четка за шише и биберон – улеснение, но не и необходимост, същата работа върши и гъбичката, отделно от тази за другите съдове, въпрос на техника.

Безвреден препарат /веро/ за измиване на бебешките шишета преди стерилизация – след измиването не би трябвало да остава каквото и да е било от верото, било то обикновено или безвредно, нещо повече след стерилизацията нищо не остава по тях. Може да се избегне купуването му.

Стерилизатор за шишета – електрически или за микровълнова – отново въпрос на избор – може и в тенджера да изварите шишетата, ефектът е същия. Мнения много за ползите и вредите – затова здравия разум и личната преценка са най-важни. Същото важи и за течност; таблетки за студента стерилизация. Последните са много удобни за пътуване.

Нагревател за шишета – абсолютно ненужно, ефектът е същия ако се използва топла преварена вода, или шишето се държи в чаша с топла вода.

Памперси, може да са еднократни, многократни, зависи от личното ви отношение към въпроса. Първоначално е добре да не се зареждате с много, защото може да се окаже, че не ви допада марката, пропускливостта и т.н. Не е добре идеята да се сменят често, но пък и ако пропускат или бебето излиза от тях, защото са му големи или пък са малки, ще се наложи да ги смените. Има по-едри бебета, за които най-малкия размер на някои марки въобще не са подходящи, същото важи за по-малките бебчета, които се оказват с памперс до врата, нищо че е най-малкият размер.

Мокри кърпи –  1- 2 пакета, същото важи като за памперсите, изберете марка, която ви допада, може да е същата като памперсите, може да са дори памучни, ваша преценка, но не се запасявайте.

Лепенки за пъпче – вероятно няма да са ви необходими, може да се опази добре и без тях, а отлепването е болезнено.

Спирт и пудра за пъпче – педиатърът може да ви посъветва, но има и спрейчета, които също са подходящи.

Бебешки прах за пране – бебешката кожа е чувствителна,  вероятно сте изпрали вече част от дрешките предварително, ще разберете, ако е необходимо да го смените – възможни са обриви от неподходящ прах.

Бебешки омекотител – абсолютно ненужно, предполага алергии.

Бебешки сапун – ако имате гел/шампоан за измиване на тяло и коса няма да ви трябва. Оказа се, че някои от петната по дрехите успяват да се изперат с въпросните бебешки сапуни.

Препарат за измиване на бебешката стая –  водата е чудесен заместител и без това повечето млади майки търкат ненужно много около бебета.

Шампоан за коса и тяло – изберете си марка за козметиката, не е добра идея да използвате няколко различни марки, защото имат различни съставки и е възможно някоя да не ви понася. Можете да изчакате и да използвате мостри, за да разберете дали понася да бебето тази марка и тогава да закупите и останалите неща:

Крем против подсичане

Олио, масажен гел или мляко

Клечки за уши с ограничител – имат приложение и за почистване на нослето, ограничителя е задължителен, за да не се притеснявате до къде да почиствате.

Аспиратор за нос – може и да не ви потрябва, затова преценете дали да не оставите тази покупка за по-късно,  има във всяка аптека, а и педиатъра може да ви помогне с подходящ съвет.

Физиологичен разтвор – няколко капсули все ще влязат в употреба във времето.

Гребен и четка за коса – бебета всякакви, включително такива, които нямат коса в следващата една година. Не е съвсем необходима покупка. Но изключително полезна, ако има коса и крусти.

Ножичка или нокторезачка – каквото ви е по-удобно, имайте предвид, че някои бебета се раждат с нокти. (може да ви потрябват и ръкавички)

Термометър за телесна температура – със сигурност ще ви трябва в някой от следващите месеци, добре е да го имате под ръка. Може да е за чело – препоръчвам, може и за дупе, ако бебето е малко, за мишница не е добре.

Термометър за вана – ще улесни доста подготовката за баня, но се ползва за кратко.

Уред за измерване на температурата и влагата в стаята – може и без него, но ако се притеснявате колко му е топло или студено на бебето ще ви е полезно.

Овлажнител за въздух – въпрос на избор, не е задължително.

Йонизатор за въздух – същото, не е задължителен.

Залъгалка – биберон, не е сигурно, че ще се хареса на бебето, може въобще няма да я иска, затова не повече от една.

Кутийка за залъгалка – от хигиенна гледна точка върви с нея.

Термос или термобокс – може и да не ви трябва – зависи от сезона, дали се храните от шише, дали ще се храните навън. Може да остане и за след месец след раждането, когато прецените как ще подхождате към разходките. Ако държите водата топла в термоса, няма да се налага да я топлите и вкъщи за всяко хранене.

Хавлия – 2 бр. – необходимо за банята и измиването през деня.

Комплект обикновени пелени – 2 бр. – може и повече, използват се и за подложка под главичката, ако повърне е по-лесно да смените само подложката, вместо цялото чаршафче.

Одеало (порт-бебе) – зависи от сезона.

Памучно одеало или пелена – добре е да има поне една завивка, която да използвате, гледайте да не е олекотена, защото може да се завие през глава и затрудни дишането му.

Възглавница за новородено ( спомага за правилно дишане на детето) – същото върши и обикновена възглавница с подходяща големина.

Възглавничка против задушаване – няма такава гаранция, но може да използвате и друга с подходящи размери.

Комплект за креватче с обиколник – може и да не ви трябва, ако използвате сгъваемо креватче, а и до момента, в който ви трябва защита за мърдането на бебето може да прецените какво ви е нужно.

Комплект 3 части /горен долен чаршаф и калъвка за възглавница/ – поне два комплекта.

Протектор за матрак 2 бр. – абсолютно задължително, непромокаеми, защото се случват аварии с памперсите, повръщане и т.н.

Боди – 3 – 4 бр. – от първия размер, ще разберете дали са ви достатъчно, а и ще получите доста подаръци, може и да не ви трябват дрешки в следващите няколко месеца.

Долна камизолка – 2 – 3 бр. – ненужно, почти никой не ги използва.

Ританки – 2 – 3 бр. – може да се заместят от гащеризони.

Блузка -2 –  3 бр. – комплект с блузки.

Гащеризон -3 –  4 бр. – алтернатива на ританките и блузките.

Пижамка – 2 бр. – може да не ви трябват, може да си го обличате и с дрешки, гащеризончета, въпрос на вкус.

Буйки 2 бр. –  ненужно – къде ще се разхожда, всъщност много лесно ги изуват с търкане на крачета, ако времето е студено и се притеснявате, може да сложите чорапки, които също се изуват или бабините терлици.

Чорапки – 3 чифта, зависи от времето на раждане, ще ви трябват, ако слагате други дрешки, при ританки и гащеризони са безсмислени, освен ако не се притеснявате дали му е студено.

Ръкавички – 2 бр. – по-скоро предпазват бебето от самонараняване, ако има нокти – те са памучни, евтини и могат да ви бъдат полезни. Ако бебето няма нокти и ги режете, може и да не му потрябват. Някои родители предпочитат да не ги режат през първите месеци.

Шапка – 2 бр. – памучни и за излизане, зависи от сезона.

Лигавници – 2 бр. – ще ви трябват едва след месец или два.

Играчка за легло – всякакви екстри са прекрасни, стига да са безопасни.

Плот за повиване/ мек или с твърда основа/ – удобство, особено ако е на подходящо ниво, улеснява преобуването, но е изключително опасно да се оставя по-голямо бебе на него, защото може да се преобърне и падне.

Шезлонг или люлка – удобство и прекрасен подарък от баба и дядо.

Непромокаеми подложки – 2 бр. – не са задължителни, след като сте си взели протектори и плота за повиване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *